Skip to the content

Nye testfaciliteter skal bane vejen til store projektbyggerier i ind- og udland

Glaseksperten har netop investeret i nye testfaciliteter, der er de første af sin slags i Danmark. Metoden kaldes en heat soak-test og kan frasortere glas med risiko for spontane brud og således sikre glassets kvalitet yderligere. Kvalitetstesten skal hjælpe med at styrke virksomhedens position inden for store projektbyggerier på både det danske og internationale marked.

Med en investering i den innovative heat soak-test-maskine kan Glaseksperten, der er producent og leverandør af glas til blandt andet facademarkedet, nu levere glas med yderst lav risiko for brudfremkaldende nikkelsulfid, som den første glasvirksomhed i Danmark.

Testen frasorterer glas, der kan splintre grundet ikke-målbare fejl i råmaterialet, hvilket er med til at sikre glassets kvalitet yderligere. Dermed undgås dyre og besværlige udskiftninger i eksempelvis glasfacader, som ofte ender med at overstige glassets pris på grund af følgeomkostninger. Personsikkerheden forbedres desuden betydeligt, da man undgår nedstyrtning af glas. Testen skal således være med til at åbne nye muligheder for projekter i ind- og udland:

- Vi er stolte over at kunne introducere heat soak-testen som de første i Danmark. I flere andre lande er testen allerede et lovkrav ved særlige bygningstyper, og med investeringen åbner vi dermed op for et større, internationalt marked med fokus på høje specialbyggerier. Den nye test reducerer sandsynligheden for spontane glasbrud markant, og det giver os særligt en fordel ved store projektbyggerier med glasfacader, hvor man gerne vil undgå risiko for dyre og omfattende udskiftninger, siger Mona Sloth Nielsen, der er CCO hos Glaseksperten.

Minimerer risikoen for spontane brud
En heat soak-test er en destruktiv test, der frasorterer fejlbehæftede glas med nikkelindeslutning på helt ned til 0,1 gram. Hærdet glas kan på grund af en såkaldt nikkelsulfidindeslutning, som opstår i glasproduktionen, indimellem bryde spontant uden nogen ydre påvirkning. Her er en heat soak-test ifølge teknisk chef hos Glaseksperten, Erik Ohm, den mest virkningsfulde måde at påvise nikkelsulfidindeslutninger og risiko for brud:

- Den mest effektive metode til at mindske sandsynligheden for spontane brud i hærdet glas er en korrekt udført heat soak-test, hvilket vi nu er i stand til at udføre. Der går som regel to-tre år, før bruddene opstår, så det er godt at få glasset testet med det samme. De uvilkårlige splintringer fremprovokeres ofte af store temperaturudsving, og det er således en klar fordel at teste glas til udendørs brug, hvor skiftevis sol og skygge påvirker glassets temperatur i løbet af dagen og hen over året, forklarer Erik Ohm.

På grund af sammenhængen mellem temperatur og uprovokerede glasfrakturer foregår testen i en specialfremstillet ovn, som varmer glasset op til 287 grader. Herved fremprovokeres de nikkelsulfidindeslutninger, der kan føre til splintring glasset. Ovnen kan håndtere glas med en størrelse på helt op til 8 x 3,3 meter, og der kan testes 6.000 kilo glas per gang. Det svarer til 300 kvadratmeter glas med 8 millimeter tykkelse.

Heat soak-testen er endnu ikke et krav i Danmark, men i eksempelvis Tyskland er testen et lovkrav ved særlige byggerier, heriblandt bygninger med en såkaldt structural glazing-facade, hvor glasset er boltet eller klæbet på bagvedliggende konstruktioner eller profiler.

 

Lad os skabe resultater sammen

Vi er klar til at hjælpe dig med at vælge den rigtige glasløsning til netop dit projekt.